Harald Giersing - Maleri. Ord. Musik.

- Information og anmeldelser

"Harald Giersing (1881-1927) er hovedfiguren i det modernistiske gennembrud i Danmark omkring 1910-20. En oprører i sin samtid og en klassiker i dansk kunsthistorie, men først og fremmest en væsentlig maler. Denne udstilling med undertitlen 'Maleri.Ord. Musik' giver et indblik i Giersings værk fra de tidligste år i slutningen af 1890'erne til de sidste billeder fra vinteren 1926-27. Til akkompagnement af Giersings egne ord og musik søger den at skabe et rum, der giver en historisk og æstetisk ramme for oplevelsen og forståelsen af Giersings kunst her og nu. Musikken spilles ikke konstant i de tre første rum med musik, for Giersings kunst kan udmærket ses uden. Men den er der, fordi musikken fyldte en væsentlig del af hans liv og kunstopfattelse. Han paralleliserede gerne maleri og musik og fandt konstellationen så rigtig, at han realiserede den i udstillingen 'Skulptur. Maleri. Musik' i 1919." (Fra udstillingens brochure)


Information

Harald Giersing - Maleri. Ord. Musik: Statens Museum for Kunst (7. oktober til 7. januar 1996), samt Århus Kunstmuseum (28. Januar til 8. april 1996).

Musik:
* Gabriel Fauré: Adagio. Klaverkvartet nr. 1 i C-mol, opus 15. Spillet af Emmanuel Ax, Isaac Stern, Jaimme Laredo og Yo-Yo Ma (Sony SK 48066) (8:00).
* Wolfgang Amadeus Mozart: Adagio ma non troppo. Strygekvintet i G-mol KV 516. Spillet af Melos Quartett (Deutsche Grammaphon) (8:34). Findes på CD i udstillingens bogudgivelse.
*Carl Nielsen: Adagio con sentimento religioso. Strygekvartet i F-dur, opus 44. Spillet af Kontra Kvartetten (BIS-CD-503/504) (6:54).
* Wolfgang Amadeus Mozart: Larghetto. Kvintet for klarinet og strygekvartet i A-dur KV 581. Spillet ag Hagen Quartett (Deutsche Grammaphon) (6:13). Findes på CD i udstillingens bogudgivelse.

Video: Redigering af 9½mm filmoptagelse med Harald, Besse og Franz Giersing og Rabbe Syberg. Optaget i marts 1925 af Hans Syberg.


Anmeldelser

De følgende anmeldelser omtaler udelukkende udstillingen på Statens Museum for Kunst